Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰTÉS FAKIVÁGÁS ÉS A POLITIKAI TILTAKOZÁSOK

Az energia és élelmiszerbiztonság kérdése senkit nem érdekel?

article preview

FÁVAL, GÁZZAL, VAGY SEMMIVEL? 

"A fűtés"                                  

Felkapták az örök elégedetlenkedők az ötletet, hogy mentsük meg az erdőinket. Petíciót kezdeményeznek, majd esetleg tüntetnek, mert a Madártani intézet is siratja a madarait amelyeknek a fészkei alatt elvágják a fát. Bizony siralmas látvány, amikor a fecske fészkét leverik a szemetelés miatt, ahogyan a riadt fecskepár jajongva repked a levert otthona körül... akár az ember, akit a lakásmaffia a bankok és a rendőrség összjátékában a végrehajtók kiraknak...

A kormány a fakitermelés növelésére biztat, és törvényt alkotott a vészhelyzet esetére. A napokban tapasztalhattuk, hogy a barátság  gázvezetéknek a csapja ukrán kézben van. Hogy miért zárták el, és mit mondanak az egy dolog, de a valóság, hogy zsarolási lehetőség. Pontosan ezért kell a fáskamrákat feltölteni,  a szenes pincéket is, és ha nem lesz rá szükség, akkor marad jövőre marad rezervának.. Azért valljuk be, hogy nincs jobb érzés a duruzsoló kályha/kandalló mellől nézni a hóesést.

 Kis elemista koromból jut eszembe: "Ázott veréb didereg a szoba ablakában, De jó volna odabenn a meleg szobában. De nézz csak fel a búbos tetejére, parazsalló két szemet veszel amott észre....."

Ugye a búbos mindent elnyelt, befogadott, a kukorica száríziket, amiről a tehenek már leették a levelet, a  csuma és a csutka is nagyon megfelelt a konyhán a "sparheltba" amelyen megfőtt az étel....Valahogyan régen megvoltunk orosz gáz nélkül, mert a városi gázt a gázgyárak gyártották kőszénből, a koksz mint melléktermék is fontos energiahordozó volt, kokszos kályhák, és nem utolsó sorban a fémkohászatban.  futes-kemence.jpg

A téli fűtésre gondolva, önkéntelenül is eszembe jut  Dobó Tihamér, a Cigonya, aki nagy tehetségű festőművész volt Magyarkanizsán. Az önkormányzattól kapott műtermet, amelyben lakott is, de tűzifát elfelejtettek a kandalló/cserépkályha mellé adni. Vagy elfogyott, és nem kért??

Cigonyát az asztalnál ülve megfagyva találták az értesüléseim szerint. Szobra van a városháza előtt... helyette nem-e inkább tűzifát kellett volna vinni ... ötven éves volt.... Nem akarom a szülővárosomat megbántani, mert az is tény, hogy a mindenki Cigonyája önromboló zseni volt, nehéz volt rá vigyázni....

Nem is olyan régen dúlt a Jugó háború, amely hasonló volt az ukrajnaihoz. Az is testvérharc volt. Akkor viszont fegyver embargóval oltották a lángokat. Ruhagyűjtésbe fogtunk, mert a menekültek egy szál ruhában menekültek, horvátok, bosnyákok, magyarok, és még szerbek is Magyarországra.  Az üres kaszárnyákban kaptak ideiglenes szállást, ahol példamutatóan berendezkedtek, és főztek, takarítottak....és visszamentek ahogy lehetett! Akkoriban a mai  segélyszervezetek közül csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat létezett, amely gondoskodott az ellátásukról, és a szükségleteikről.

Sikerült öt negyven lábas konténert megtölteni a horvátokkal együtt és hajóra tenni. Az elaknásított koperi kikötőben lelte meg a konténereket a Kozma atya, és a Hungaro Kamion fuvarozta Magyarország felé. Zágrábba érve, telefonált Bezić horvát konzul úr, hogy egy konténert elengednék-e a körülzárt Szarajevóba. Természetesen igennel válaszoltam, mert ismertem a szörnyű körülményeket. 

Az ivóvizet a törött csövekről szedték , miközben a mesterlövészek vadászták a szomjas embereket......távcsöves puskákkal.  A tüzelőfa, és a szén elfogyott, minden fát kivágtak, ahol romos épület tetőszerkezete nem égett le onnan vételeztek, ....aztán sorra került a szekrény a könyvespolcok az.... ágy.... éjjeliszekrény... az asztal és a székek maradtak utoljára......"Mars dühe ont monoton ont konokon és fájón" 1951-ben példaként említette a zentai Főgimnázium igazgatója Szeli István a magyar órán.....

Kérdem én: mit tehet a gyerekeivel magára maradt  édesanya, hogy a megmaradt asztalra kerüljön étel is.  Élelmet csak DM, és dollárért lehetett beszerezni....a kanadai UN katonák tíz dollárt fizettek szex szolgáltatásért.....hölgy olvasóim gondolják bele magukat a helyzetbe: megtenni, vagy hagyni éhen halni a gyerekeket....???!!!   ( A kanadai UN tábornok hordta át az asszonyokat a páncélos járművén a halálvölgyén keresztül..)...és mi férfiak szólhatunk egy szót is???  A háború könyörtelen, és szörnyű helyeteket szül. Orbán miniszterelnök úr nem a mában gondolkodik, hanem előrelát, és arra, a legrosszabbra készíti fel az országot.Ne okoskodjunk abban amihez nem értünk.  A fakitermelést bízzuk az erdészeinkre, kiváló szakemberek.  Bízzunk a kormányban, és ne álljunk be a széthúzó kerékkötők közé.

/ Vinczer S. Péter  https://ekpafat-kistarogato.gportal.hu/gindex.php?pg=34333138&postid=1497927 / 

Fakivágás és energetikai veszélyhelyzet

A kormány álláspontja:   fakitermeles-erdo.jpg

 A rendeletben meghatározott szabályok csak akkor lépnek életbe, ha a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Ha olyan „energetikai veszélyhelyzet” áll be, hogy a lakossági fűtés, vagy az ország villamosenergia ellátása miatt szükségessé válik, akkor a rendelet értelmében a fakitermelésre vonatkozó korlátozásokat nem kell alkalmazni a védett erdőkben sem, a fa a vágásérettség előtt is kitermelhető. A rendelet lehetővé teszi a nem őshonos erdők, leginkább az akác korábbi kitermelését / ez a fa még vizesen is jól éghető/   A rendeletben foglaltakat vészhelyzet esetén, hatósági kontroll mellett, a hazai erdőgazdálkodás szakmai elvei és fenntarthatósági gyakorlata alapján alkalmazhatják az erdőgazdálkodók. Emellett a tűzifa kivitele már korábban meg lett tiltva az országból. A most engedélyezett többlet kitermelés nem veszélyezteti az erdőkészletünket, mert bőven van tartalék a kitermelésben, amit most ki lehet használni. Az ország erdeinek összes fakészlete 400 millió köbméter. Ez a mennyiség évente 13 millió köbméter újabb fát (növedéket) termel. Ezzel szemben mi csak – sok éves átlagban – 7,5 millió köbméter fát termelünk ki, tehát évente átlagosan 5,5 millió köbméterrel szaporodik az ország fakészlete. Ez erdőgazdálkodásról és rendelet hatásairól további részletek itt: https://fataj.hu/

„Ha ilyen vészhelyzet nem következik be, akkor a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik” – írta FB oldalán a magyarázatot Szentkirályi Aleandra.

Akár igen, akár nem,- a "tarvágás" a természetvédelmi területeken azért már túlzás. Ellenben ha plusz tüzelőt akar adni a kormány a szegényeknek, akkor ezekben a védett erdőkben épp ideje egy nagytakarításnak, mert az évek alatt viharoktól kidőlt vagy kiszáradt fák tömkelege erre most éppen alkalmas lenne. Akár egy "gyűjtsd magad" akció keretében is, a kellő felügyelet mellett, az önkormányzatok, és az erdészet szervezésében. 

A helyzet valóban veszélyes

Egy „energetikai veszélyhelyzet” alatt azt kell érteni, hogy leáll, vagy lecsökken az ország gáz és kőolaj ellátása, vagy a paksi erőműben történik leállás, üzemzavar, és a javítás, karbantartás lehetetlenné válik az Oroszország elleni szankciók bármelyike, vagy a háborús események miatt. Az Északi 1 áramlat turbináinak javítása és a turbinák átadása az orosz félnek a szankciók miatt lehetetlennek tűnik, a gáz addig is csak csökkentett mennyiségben érkezik hazánkba, és nemrég az ukránok bepróbálkoztak a Barátság kőolajvezeték elzárásával is az előre fizetendő tranzitíj elfogadásának megtagadásával az orosz fél felé. Szerencsénkre ez a húzásuk nem jött be, mert a MOL átvállalta az előrefizetést, de a vezeték a háborús területen megy át és ukrán részről nem kizárt a szándékos megrongálása sem. Adott esetben ezért az ország villamos energia ellátása kerülhet veszélybe, és szükség lehet a korábban bezárt fa és széntüzelésű erőművek újraindítására is, vagy kénytelenek leszünk mi is a mostani piaci áron energiahordozókat és / vagy áramot vásárolni, ami az árak akár tízszeres emelkedését is maga után vonhatja! A lakosság részére pedig mindenképpen biztosítani kell a lehető legolcsóbb energiát, mert a fizetések tekintetében az európai szinthez képest a sor végén kullogunk, és nálunk a vidékiek a szegénység miatt jellemzően a legolcsóbb, fa és széntüzelésre hagyatkoznak. Egy esetleges áramkimaradás vagy kényszerű korlátozás esetén pedig leállhat, vagy korlátozás alá esne a vízszolgáltatás, szemétszállítás, a boltok nyitvatartása, de a gyárak, üzemek, vállalkozások működése is. A rendelet a Magyar Közlönyben olvasható: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/7c6944e3c1bd65e6f4638f37cfeb1e1f85ea2bdd/megtekintes

A tiltakozás inkább politikai alapokon nyugszik

A rendelet ellen tiltakoztak a fideszes önkormányzatok is, az MTA, a természetvédő szervezetek,-"NGO"-k, és az ellenzék az LMP vezetésével a teljes "baloldal"  tüntetést is szervezett. Érveik között szerepel a „klímavédelem”, a vizes fa elégtelen égési hatásfoka / holott minden évben az ősszel kivágott fát árulják tüzelőként, és ezt kapja a lakosság is „szociális tűzifaként” /, az állatvilág veszélyeztetése, / ez eddig egyik nem érdekelt szinte senkit/ -  és hogy a rendelet ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alkotmányos alapelvvel, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti. – A kérdés az, hogy a tiltakozók hogyan oldanák meg ebben az EU és USA által generált helyzetben a lakosság által is megfizethető energiaellátás kérdését? Mert erről egy szóval nem nyilatkoztak a beadványaikban, sem a petícióikban! Miért nem a kiváltó ok, az EU kényszeres szankciós politikája ellen tiltakoznak ezek a szervezetek? A gazdák miért nem az őket erősebben sújtó uniós , semmivel sem indokolható szankciók okozta áremelés miatt mennek tiltakozni? Miért nem a multicégek, és nem az ő támogatásuk miatt  vonulnak fel a traktorokkal? 

Egy másik rendelettel egy „különleges földgázkészlet” biztosítása érdekében a kormány 735 milliárdos kölcsön felvételét tette lehetővé az energiabiztonság fenntartása érdekében. Az ehhez szükséges gázbeszerzés nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerint földgáz-kereskedelemnek. Szijjártó Péter külügyminiszter azért utazott Moszkvába, mert a kormány 700 millió köbméternyi plusz földgázt szeretne vásárolni a tározók maximális feltöltése miatt. Bővebben itt: https://24.hu/belfold/2022/07/22/kozlony-kulonleges-gazkeszlet-hitel-gazar-kormany/  futes--gyarak-ipari-parkok-2016.jpg

A lakossági energiaár, és egyéb, szociális támogatásokhoz, a rezsicsökkentési koncepció megtartásához nem kevés pénz kell, és a helyzetet rontja az EU-pénzek letiltása és elérésük olyan feltételekhez kötése, amibe a kormány nem akar belemenni. A „jogállamiság pert” elvesztettük, a EU Bizottság nak augusztus 22 ig kell választ adni a mechanizmus elfogadására és bevezetésére, ellenkező esetben megtagadják az eus pénzalapból a kifizetéseket, de gondok vannak a 7 éves költségvetési pénzek, és a helyreállítási alapok lehívásával is. Utóbbi feltétele a digitális átállás, és a klímavédelem miatti „zöldítés” fokozása is. A „zöldítés” feltétele pedig a,- számunkra még olcsóbban elérhető-  olcsó orosz, de egyéb  fosszilis enegriahordozókról való leállás is. A részletekről a 24Hu cikkében lehet bővebben olvasni: https://24.hu/kulfold/2022/08/16/unios-penzek-mikor-jonnek-megegyezes-eu-magyarorszag/

A földgáz ára a havi átlag felett, ami 144 m3, az eddigi átlag 102Ft ról 747 Ft lesz a többletfogyasztás esetén. Ezért ahol vegyestüzelésű kazánok vannak, aki teheti, át fog állni a fatüzelésre, feltéve, ha meg tudja fizetni az emelt árat. A „zöldítésre”, az átállásra a napelemekre vagy a geotermikus energiára a lakosság többségének nincs pénze, mert hiába mást mutat az „átlag”, a dolgozó réteg akkor is csak a minimálbér környéki fizetésekből próbál megélni, és kisnyugdíjasból is több van, mint akiké átlagos, vagy a fölötti. A napelemek termőföldekre telepítésével nem magunknak teszünk jót! Ennek oka pedig nem más, mint az elhibázott, a multicégek kiszolgálására alapozott gazdaságpolitika, és a velük, de az Unióval is kötött, számunkra előnytelen szerződések.

Amivel nem foglalkozik senki,- de miért is?

Újabb gigaberuházást jelentettek be Debrecenben   futes-gyar-ipari-park.jpg

A kínai CATL Európa második legnagyobb akkumulátorgyárát építené meg 3 ezer milliárdos beruházásból 221 HA –os területen 9 ezer munkahely létrehozásával- írják örvendezve a lapok. A gyár az elektromos autók fejlesztéséhez kötődik, ami része a „zöldítésnek” a klímavédelem okán.

Azzal azonban nem foglalkozik senki, hogy ezek a „zöldmezős” beruházások már több tízezer hektár termőföldet vettek el az ország önellátásától egy olyan helyzetben, amikor a fokozódó szárazságok miatt egyre csökken a mezőgazdaság termelése, és az állattartás is veszteségessé, vagy lehetetlenné válik! Vagy ebben az esetben ez nem természetkárosítás?

Miért nem érdekel senkit hogy a magyar termőföldeken ne ipari parkok és napelem telepek teremjenek gabona helyett? Miért és hogyan lettek ezek a területek kivonva a művelés alól?

  • Alaptörvény P cikk: (1) A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége. 

Miért nem emeli fel a szavát egyetlen politikai párt, vagy szervezet sem a saját élelmiszerbiztonságunk és létfenntartásunk ilyen mértékű lerontása miatt? A magyar létérdek senkinek nem fontos?

Miért nem emelik fel a szavukat a költségvetést akár ezermilliárddal is megkárosító EFO-rendelet megszigorítása, vagy eltörlése érdekében?

Miért nem tiltakoznak a multik indokolatlan adó és egyéb kedvezményei ellen, amikkel inkább a magyar kis és középvállalkozásokat kellene támogatni? Hol van itt a magyar érdek?

Miért nem követelik egy igazságos, sávos  adórendszer bevezetését, a „fizessen többet az akinek nagyobb a jövedelme” elv  alapján?

Ezekre a kérdésekre senki, sehol nem keresi a válaszokat, nem készülnek beadványok és nem szerveződnek tiltakozások sem egyik fél, vagy párt részéről sem, akik most nagy hangon viszik be az újabb és újabb támadásokat a kormány energiapolitikája ellen.

Tegyük fel a kérdést: kiknek a – politikai- érdeke, hogy így legyen?  futes-napelemek-a-foldon.jpg

Mert mit is ünneplünk annyira augusztus 20.-án? – Hát bizony a bolsevik háttérhatalmi megszállók által 1949 ben alkotmánysértő módon kikiáltott „népköztársaság” létrehozását a Magyar Királyság területén belül! Istvánnak, az árulásáért és az egyházi állam létrehozásáért „szentté” nyilvánított királyunknak semmi de semmi köze ehhez a naphoz!

Vagy talán mégis?

/ Gurabi Ági- A Korona Igazsága /

 
 


Archívum

Naptár
<< November / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 135685
30 nap: 5149
24 óra: 97