Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SVÁJC

Népszavazás után újra a katonasághoz fordulnak 

article preview

NÉPSZAVAZÁS ÉS SZIGOR svajc-tuntetes.jpg

A scájciaknál megszokott, hogy a jelentősebb kérdésekben népszavazáson dönthetnek,természetesen a "demokrácia" jegyében. A nov. 28.- ára kiírt szavazáson az oltás és szigor-pártiak nyertek,63%-os arányban. A maradék véleménye nem számít.

Mint nálunk is, a kormány a katonaság bevetése mellett döntött,egyenlőre csak a kórházakban és a betegszállításban vesznek részt és segítik a rendőrök munkáját is. Ezek szerint Svájcban is kevés a rendőr,pótolni kell a létszámot katonákkal,- vagy ez csak a fedősztori,mint Magyarországon? Érdekes módon hirtelen mindenhol katonákkal kell támogatni a kórházi munkát és a rendőrség utcai jelenlétét? Mi lehet emögött? Szoktatás a diktatúrához,vagy fenyegetés az esetleges komolyabb lázadás megelőzésére?

Hamarosan megtudjuk...... Egyes országokban már "oltási ellenőrök" kérik az oltási igazolásokat a tömegközlekedésben,szupermarketekben,és minden más helyen, ahova csak oltottak léphetnek be

Ennek ellenére elismerten minimális a vírus áldozatainak száma :

Svájcban az oltottsági arány 66 százalékos, rosszabb, mint az EU 70 százalékos aránya, de még így is jobb, mint a magyar 63 százalék. A fertőzésszám is rosszabb, mint az EU-ban, és jobb, mint nálunk, de ez még mindig viszonylag kevés halálesethez vezet, az elmúlt hét napban 0 és 21 között volt az áldozatok napi száma....... /  HVG :https://hvg.hu/vilag/20211128_svajc_nepszavazas_jarvany_korlatozasok_koronavirus  /

Népszavazás Svájcban: a többség kiállt a zöldigazolvány bevezetése mellett

[MTI]
MTI 2021. november 30., kedd, 11:46
   A svájciak többsége támogatta a védettségi igazolvány bevezetéséről rendelkező törvényt a vasárnap rendezett népszavazáson – írta meg az MTI. A népszavazást viharos kampány előzte meg./ Maszol:  https://maszol.ro/kulfold/Nepszavazas-Svajcban-a-tobbseg-kiallt-a-zoldigazolvany-bevezetese-mellett /

A hadsereg nem zárja ki a részleges mozgósítást   / https://www.blick.ch/politik/bars-und-clubs-duerfen-es-einfuehren-anderen-firmen-erteilt-der-bund-noch-ein-absage-wirrwarr-um-2g-am-arbeitsplatz-id17039664.html  /

Bárok és klubok bevezethetik, más cégeket továbbra is elutasít a szövetségi kormány    svajc-katonasag.jpg

A bárok és klubok bevezethetik a 2G-t. Más cégek is megtehetik ezt? Alain Berset szövetségi tanácsos nyilatkozatát így is lehetne értelmezni, de ez nem ilyen egyszerű.

2G – a munkahelyen is? Legalábbis így lehetne értelmezni Alain Berset (49) szövetségi tanácsos kijelentéseit a pénteki sajtótájékoztatón . Elmondta, hogy nemcsak a kluboknak, bároknak van lehetőségük csak oltott és lábadozó embereket beengedni, hanem más "vállalkozásokat" is. "A gazdaság ezt akarja" - mondta Berset, hozzátéve: "Ha egy cég be akarja vezetni a 2G-t, akkor valóban az állam feladata, hogy megtiltsa ebben a helyzetben?"

Ez azt jelenti, hogy mostantól minden cég bevezetheti a 2G-t, és megkövetelheti a tanúsítványt az alkalmazottaitól? Ez nem ilyen egyszerű, ahogy a Blick kérdésére Berset osztálya tisztázza. Csak azok a cégek vezethetik be a 2G-t, amelyek korábban 3G tanúsítvánnyal rendelkeztek: például vásárok szervezői, mozik, éttermek, fitneszközpontok. Hétfő óta támaszkodhat a 2G-re - és így elkerülheti az egyébként érvényes maszkkövetelményt beltérben.

A 2G nem minden munkahelyen engedélyezett

Más cégek – például bizalmi iroda, gyár vagy biztosítótársaság – nem tudják könnyen bevezetni a 2G-t, és csak beoltott vagy felépült alkalmazottakat engednek be a cég területére. A Gazdasági Államtitkárság (Seco) ezt világossá tette a Blickkel kapcsolatos kérdésre: "A munkavállalókra vonatkozó 2G-szabály csak nagyon meghatározott körülmények között engedélyezett."

Példaként említi a hivatal egy kórház onkológiai osztályát, ahol a betegek speciális védelmének igényét kell figyelembe venni, valamint a légitársaságokat. A svájci például már egy ideje 1G-t használ – a repülőgép fedélzetén tartózkodó minden alkalmazottat be kell oltani. A cég azt állítja, hogy ellenkező esetben be kellene fejeznie a működését – például azért, mert Szingapúrban csak azokat engedik be, akik be vannak oltva.

2G maszk helyett? Nem – vagy mégis?

A Des Seco azt is egyértelművé teszi, hogy a munkahelyi maszk követelmény elvileg érvényes – minden beltéri területen és az érintettek beoltottsági állapotától függetlenül: "A munkáltató ezért nem vezethet be 2G szabályt csak azért, hogy lemondjon erről a maszk követelményéről."

Ami viszont zavaró: éttermekben, mozikban és klubokban a munkáltatók felmenthetik alkalmazottaikat a maszk-kötelezettség alól - ha minden alkalmazott rendelkezik érvényes 2G tanúsítvánnyal. Miért engedik meg tehát a pincéreknek és a fitneszoktatóknak azt, amit az ügyintézőknek nem? Azt is felteheti az ember, hogy járványügyi szempontból veszélyesebb-e maszk nélkül menni egy étteremben, klubban, mint egy jelenleg amúgy is ritkán lakott irodában.

A Szövetségi Közegészségügyi Hivatal (BAG) keddre ígér választ ezekre a kérdésekre. Sok, a 2G-vel kacérkodó és jogalapot követelő cég valószínűleg válaszra vár

.A parlament beépítheti a 2G-t a Covid-törvénybe      svajc-plakat.jpg

Ez lehetséges lenne, ahogy a Seco mondja: a parlament a Covid-törvényben előírhatná a 2G munkahelyi használatát. Sőt, Bern újra átlapozhatná a törvénykönyveket. Guy Parmelin (62) szövetségi elnök a hétvégén már nem akarta kizárni a 2G szélesebb körű használatát. Lorenz Hess (60) központ nemzeti tanácsosa is kötelező oltásnak tekinti az ilyen jellegű bővítést, amit szintén szorgalmaznak. Ha a Szövetségi Tanács még karácsony előtt elemzi koronaintézkedéseit, a helyzet nem javulna: „Valószínűbb, hogy úgy találja, hogy további intézkedésekre van szükség. Akkor a 2G komoly lehetőség lesz."

 

 

 
 


Archívum

Naptár
<< November / 2022 >>


Statisztika

Most: 26
Összes: 135760
30 nap: 5144
24 óra: 132