Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KIÉ AZ UKRÁN TERMŐFÖLD? MI LESZ A TERMÉSSEL?

Akié a föld, azé az ország? 

article preview

A földeladási moratórium kijátszása – Amerikai oligarchák és agroholdingok 

Keleti határunktól pár száz kilométerre cseppet sem filo­zófiai síkon folyik a harc azon, hogy kié is Ukrajna – de ez a harc ezernyi puhább eszközzel már évtizedek óta tart. Az ukrán föld birtoklásának kérdése most nagy nyilvánosságot kapott itthon és a nemzetközi sajtóban is: sok izgalmas dolog történik ezekben az években.

A csernozjom kincse

Kezdjük az alapoktól:

Ukrajna a közismert szólás szerint Európa éléskamrája,óriási földterülettel rendelkezik, a 42 millió hektárból becslések szerint 30 millió hektárnyi a világ legjobbjának számító feketeföld, azaz csernozjom – ez annyi, mint az EU összes termőföldjének az egyharmada. Ezen 64 millió tonna gabona terem évente békeidőben: Ukrajnában az export 40, a bruttó hazai össztermék 8, a foglalkoztatás 17 százalékát az agrárium adja.

Ezt a mérhetetlen földvagyont a szovjet időben az állami termelőszövetkezetek kezelték. Az identitásában és politikai meggyőződésében rendkívül töredezett Ukrajna a Szovjetunió felbomlása után a gazdasági fejlődés egy egészen különleges válfaján ment keresztül.

Az ország javait gyakorlatilag maradéktalanul politikailag bekötött oligarchák osztották fel maguk között,

és innentől kezdve ezen oligarchák és pártjaik kegyeiért küzdöttek mind az oroszok, mind az Ukrajna iránt újdonsült érdeklődést mutató Nyugat. Ez volt a rendszerváltozás utáni ukrán politika alapvető hajtóereje, amely megelőzött mindenféle geopolitikai vagy elvi megfontolást.

A földektől azonban eleddig – jogilag legalábbis mindenképpen – sikerült távol tartani az oligarchákat: 2001-ben teljes körű földeladási moratórium lépett életbe a földek 96 százalékára, mintegy 41 millió hektárra. Ennek 68 százalékát, szűk 28 millió hektárt mintegy hétmillió magánszemély birtokolt. Az ő földvagyonuk, hacsak nem tudtak vagy akartak maguk gazdálkodni, pénzzé nem tehető vagyon volt, ami jelentős mértékben leverte a földbérleti díjakat is. És azt is sikerült elérni, hogy se a tőkeerős oligarchák, se a külföld ne csapjon le azonnal fityingekért az ukrán földre.

Mivel azonban Ukrajnáról van szó, a földeladási morató­riumot természetesen ott kerülték meg, ahol csak lehet – így mára átláthatatlan viszonyok alakultak ki, sok esetben nem lehet tudni, valójában ki használja a hivatalosan el nem adott földeket.

A kiskapuk legnagyobbika természetesen a bérlés volt: egy 49 évre szóló lízingszerződéssel egy külföldi cég is gyakorlatilag messze a piaci ár alatt úgy használhatja a földet, mintha megvette volna. Aztán ott vannak az oligarchák – hogy, hogy nem – óriási területek felett diszponáló mezőgazdasági cégei, az úgynevezett agroholdingok, amelyek némelyike tőzsdén jegyzett vállalat, így bármikor szerezhet benne tulajdont olyasvalaki is, aki amúgy földet nem vehetne. Feloldották a termőföld újrabesorolásának tilalmát, így a területek átminő­síttetésével mindenféle mennyiségi korlát kijátszható.

Kiváló kiskaput jelent az is, hogy Ukrajnában termőföldet hivatalosan ugyan nem, de település belterületén fekvő telket nyugodtan vásárolhatott külföldi, és időnként különös birtokok tudtak belterületi telekké minősülni. Valamint

a törvény kijátszásának legősibb módja, hogy egyszerűen nem tartják be,

és Ukrajnában ez is előfordult – Denisz Smihal miniszterelnök maga vallotta be 2020 novemberében, hogy 5 millió hektár állami földet, az ország területének 8 százalékát sikerült „illegálisan privatizálni”.

Jött a liberalizációs nyomás   

Ukrajnában politikai szinten 2014-ben – eltekintve a Krímtől és a Donbasz azon területeitől, amelyeket Oroszország háborús úton fizikailag is kivont Kijev fennhatósága alól – egyértelmű győzelmet aratott a Nyugat, s az ország gazdasági értelemben is elkezdett csatlakozni ehhez a világhoz. Áramlott a nyugati fegyver, hadisegély, és megjelent az atlanti civilizáció gyenge láncszemeinek klasszikus fejlődési útvonala: IMF-es és világbanki hitelek a minél jelentősebb piacliberalizáló reformokért cserébe. Ukrajna esetében a földeladási moratórium eltörlésének igénye elsődleges elvárás volt a hitelekért cserébe az amerikai külügy, a Világ­bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank részéről – sőt 2018-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága is elítélte Ukrajnát a moratórium miatt.

A nagy nyugati pénzintézetek érvei szerint a föld­liberalizációra az agrárium termelékenységének növelése érdekében van szükség, hiszen ha a kisbirtokosokat nagybirtokosok váltják, 30 százalékos termelékenységnövekedés következhet be az agrárszektorban, ami öt éven belül 4,4, tíz éven belül 12,5 százalékkal dobhatja meg a bruttó hazai összterméket. Legalábbis ezekkel a számokkal érvelt a 2013-ban „vidéki földtulajdoni és kataszterfejlesztési projektre” 89 millió dollárt, majd 2019-ben „a mezőgazdasági piac újrastrukturálására és állami földaukciókra” 200 millió dollárt adó Világbank. E hitel odaítélése után

Volodimir Zelenszkij elnök személyesen ígérte meg: gyorsak lesznek a moratórium feloldásával.

Nem hazudott: 2020 márciusában, amikor gazdasági értelemben a legkeményebben beütött a világon a pandémia, és Ukrajna felszínen maradásához 5 milliárd dolláros IMF-­hitelcsomagra volt szükség, Zelenszkijék a valutaalap nyomására átverték a parlamenten a földvásárlási morató­rium eltörlését, pedig a Rating Group 2019. októberi felmérése szerint a lakosság 73 százaléka ellenezte, 81 százaléka pedig egyáltalán nem adna el földet külföldieknek. Bár a kormány – talán nem véletlenül – a szervezett tiltakozást ellehetetlenítő lezárások közepén nyújtotta be a törvényjavaslatot, gazdák, mezőgazdasági munkások, tudósok, pártok közösen kezdtek tiltakozni ellene, az ellenzék pedig a parlamentben obstruált: módosítók ezreinek benyújtásával blokkolta a törvényt, és népszavazásra akarta bocsátani.

Amit végül el tudtak érni, az a törvényjavaslat jelentős mértékű felvizezése volt. A 2021 júliusában életbe lépő első fázisban a földek eladhatók lettek, és minden ukrán állampolgár vásárolhat maximum 100 hektárt – bár ez szigorú szabálynak tűnik, a strómanokon keresztüli földvásárlás így is lehetségessé válik. 2024 januárjától, a második fázisban aztán megnyílik a földvásárlás lehetősége az ukrajnai tulajdonossal bíró jogi személyek előtt is, a limit pedig 10 ezer hektár – az eredeti törvényjavaslat 20 ezerről szólt.

Külföldi természetes vagy jogi személyek, illetve külföldi vagy azonosíthatatlan tulajdonú cégek továbbra sem vehetnek semmit,

ezt a tiltást csak országos népszavazás oldhatja fel a törvény szerint, melynek időpontja nincs kitűzve.

Bonyolult összkép

A jogi helyzet tehát az, hogy ukrán termőföld egyáltalán nem lehet külföldiek tulajdonában, egyetlen négyzetcentiméter sem. A valós helyzet azonban ennél jóval komplikáltabb – lásd keretes írásunkat Ukrajna legnagyobb agrárcégeiről.

Ha egyszerű választ keresünk arra a kérdésre, hogy kié Ukrajna földje, akkor azt mondhatjuk, hogy leginkább az ukrán oligarcháké, azon belül is Viktor Janukovics egykori elnök szövetségeseié.

Mindez persze messze nem jelenti azt, hogy az amerikai cégek semmit ne tennének az ukrán agrobizniszben – a nagy agroholdingokban például minden további nélkül vásárolhatnak részesedést, mint azt a Cargill 2014-ben az Ukrlandfarming egy 5 százalékos részvénypakkjával meg is tette. A Cargill egyébként röviddel a Szovjetunió felbomlása után megjelent Ukrajnában, és ellátja az országot gyomirtóval, maggal, mű­trágyával, táppal, gabonaraktárt és két kikötőterminált is üzemeltet. Így az ő esetükben – hasonlóan a mikolajivi kikötőbe 30 millió dollárt fektető Bungehoz – például joggal vetődik fel a kérdés, hogy amikor az Egyesült Államok fegyvereket küld az ukrán tengerpart védelmére, nem a befektetéseit védi-e. 

A Bayer által 2018-ban felvásárolt Monsanto 1992 óta működött Ukrajnában, vegyipari termékekkel és magokkal kereskedett, szintén 2014-ben bővítette vetőmaggyárát 140 millió dollárért, és valamelyest abban is lehetett szerepe, hogy az Ukrajnából a génmódosítást tiltó Európába irányuló szójaexportnak az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint 65 százaléka illegálisan génmódosított. És ott van a DuPont, amely véletlenül szintén 2014-re készült el a vetőmaggyár-bővítéssel. Így ha földtulajdonban még jó ideig illegális is, az ukrán agrárbiznisz egészében jelentős és elterjedt amerikai tulajdon van.

A legnagyobb agrárcégek Ukrajnában   ukrajnai-amerikai-agrarcegek-grafikonja.jpg

Világszerte idézte a média a nemzetközi földpiaci helyzettel foglalkozó Oakland Institute 2014-es elemzését, mely szerint ekkorra 2,8 millió hektár ukrajnai termőföld kerülhetett tíz multinacionális agrárcég kezébe. Az Oakland Institute ezt a számot a Land Matrix nevű, szintén nemzetközi, a földeladásokat és -bérbeadásokat követő szakportál adataiból dolgozva közölte. Ezek a „multinacionális agrárcégek” túlnyomó többsége csak annyiban multinacionális, hogy ukrán tulajdonosaik adóparadicsomok segítségével kerülik meg a közterhek befizetését – az pedig, hogy az ukrán oligarchák aktuálisan kihez vannak bekötve, gyakorlatilag kideríthetetlen újságírói eszközökkel. Ukrajna első számú agrárszakportálja, a Latifundist minden évben összeállítja a legnagyobb „földbankkal” rendelkező, azaz de facto, akármilyen jogi konstrukcióban a legnagyobb területen gazdálkodó vállalatok százas listáját. Az adatokból kiderül, hogy a 100 ezer hektárnál nagyobb területtel bíró legnagyobb tizenhárom cég közül – melyek összesen szűk 3 millió hektár felett diszponálnak – mindössze három mondható valóban külföldinek: a negyedik helyen álló, 300 ezer hektáros, az amerikai NCH Capital tőkealap által birtokolt Agro­proszperisz, a hatodik, 195 ezer hektáros, szaúdi királyi tulajdonban álló Continental Farmers Group, illetve a tizenharmadik, 110 ezer hektáros, a francia SAS Investcompagnie tőkealap tulajdonolta A-Grain.

Az összes többi cég ukrán „üzletembereké”, akiket többségében oli­garchaként is besorolhatunk.

 A legtöbb föld, 506 ezer hektár felett a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, a Kernel diszponál; bár a cég névleg luxemburgi, tulajdonosa, Andrij Verevszkij oroszpárti ukrán oligarcha, korábban a Viktor Janukovics-féle Régiók Pártjának parlamenti képviselője volt. A második Eurázsia legnagyobb tojástermelője, a 460 ezer hektáros Ukrlandfarming, melynek tulajdonosa, Oleh Bahmatjuk szintén politikaközeli oli­garcha, az ivano-­frankivszki önkormányzat képviselője – a cég pedig Ciprusra van bejegyezve. Akárcsak a bronzérmes, 370 ezer hektáros Mironivszkij Hliboprodukt, melynek tulajdonosa, Jurij Koszjuk szintén oligarcha, korábban Petro Porosenko elnök hivatalának helyettes vezetője, majd tanácsadója volt; ettől valószínűleg nem független az, hogy a kormány 2018-as, 6 milliárd hrivnyás agrártámogatási keretéből ők egyedül 30 százalékot kaptak.

Az ötödik, a 220 ezer hektáros Astarta, Ukrajna legnagyobb cukor­termelője névleg szintén multinacionális, hiszen Hollandiában van bejegyezve, de alapító-tulajdonosa, Viktor Ivancsik ukrán. A hetedik, a 160 ezer hektáros Epicentr Agro szintén ukrán agroholding a Hereha házaspárral az élen; Hereháék üzleti tevékenységük mellett parlamenti, illetve kijevi önkormányzati képviselők. Szintén ukrán házaspáré a 150 ezer hektáros nyolcadik ASZT. Viktor Janukovics két régi párttársa, Rinat Ahmetov és Vadim Novinszkij birtokolja a kilencedik, 127 ezer hektáros HarvEastet. A tizedik IMC 120 ezer hektárával Olekszandr Petrov üzletemberé. A tizenegyedik, ugyanekkora Ukrprominvest-Agro magáé Petro Porosenko exelnöké. A 110 ezer hektáros, tizenkettedik Agroton vezetője, Jurij Zsuravlov pedig szintén Régiók Pártja-tag volt.

/ Kohán Mátyás/

https://mandiner.hu/cikk/20220817_kulfold_ukrajna_termofold

Ukrajna 22 százaléka orosz, 33 százaléka amerikai kézen?!    nasa-termofold-terkep-ukrajna--a-cikkbe-kell.jpg

Tények, vagy propaganda? Mi lehet az igazság a földek tujaldonáról?

A NASA adatai szerint az orosz erők a február 24-i invázió óta jelenleg Ukrajna mezőgazdasági területeinek mintegy 22 százalékát foglalták el, ami hatással van a globális gabona- és étolajpiacok egyik fő beszállítójára

Kelet- és Dél-Ukrajna Oroszország általi megszállása révén ellenőrzése alá vonja az ország téli növényeinek 28 százalékát, főként búzát, repcét, árpát és rozsot, valamint a nyári növények 18 százalékát. , leginkább kukorica és napraforgó.

A betakarítás és az ültetés háború által okozott fennakadása – beleértve a háború elől menekülő gazdálkodókat, a munkaerőhiányt és az ágyúzás által megnyomott földeket – súlyos hatással lehet a globális élelmiszer-ellátásra, mondták a NASA tudósai. Amerikai adatok szerint a háború előtt Ukrajna szállította a világpiacon forgalmazott napraforgóolaj 46 százalékát, a búza 9 százalékát, az árpa 17 százalékát és a kukorica 12 százalékát.

A mainstreem puszta összeesküvés elméletnek, orosz propagandának tartja az amerikai agroholdingok létrejöttét Ukrajna területén Állításaikat azzal igazolják, hogy az erről szóló hírek nem a közismert mainstreem-ben jelentek meg, mint a Reuters, a Bloomberg, a Financial Times, a Wall Street Journal, vagy az AFP, hanem olyan névtelen weboldalak, melyek többnyire homályos szándékkal, saját céljaik szerint alakítják a hírmagyarázatokat. Olyanokra hivatkoznak, hogy a Monsanto már nem létezik,- holott csak felvásárlások révén átalakult, és a Bayer neve alatt fut tovább, és szokás szerint a Fullfact tényellenőrző portált jelölik meg fő információforrásnak. A FullFact azt feltételezi, hogy a közösségi médiákban is felbukkanó teóriák onnan eredhetnek, hogy az említett cégek jelentős szerepet játszanak a mezőgazdasági termékek előállításában és exportjában. Míg a külföldi cégek nem vásárolhatnak közvetlenül ukrán mezőgazdasági földterületet, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy leányvállalatokon, bérleti szerződéseken, földbirtokos részesedéseken vagy egyéb módon ne szerezzenek érdekeltségeket ukrán mezőgazdasági területeken, de végeredményképp ez lenne a szabad piac lényege: az áruk, szolgáltatások és javak szabad kereskedelme. A földmoratórium kijátszásának lehetőségét azonban nem cáfolják,valamint arra sem térnek ki, hogy milyen cégek a tulajdonosai az agroholdingoknak, mert a tulajdonosi szerkezet feltárása már nem a propagandát igazolná! Újságíró legyen a talpán, aki eligazodik a tények és a propagandák egymást cáfoló szövevényében! A mainstreem cáfolatokról itt olvasható bővebben: https://www.agroinform.hu/gazdasag/ukrajna-teruletenek-22-szazaleka-orosz-33-szazaleka-amerikai-kezenmutatjuk-mi-a-valosag-58637-001

Miként alakítja át az ukrán mezőgazdaságot és termelést a háborús helyzet?

A FAO adatai alapján 2021-ben Oroszország és Ukrajna (illetve a kettő együttvéve) a világ három legnagyobb búza-, kukorica-, repce-, napraforgómag- és napraforgóolaj-exportőre közé tartozott. Emellett Oroszország a nitrogénműtrágyák világelső exportőre is volt, káliumműtrágyák esetében a második és a harmadik legnagyobb foszforműtrágya kivitelével rendelkezett.

A háború és a szankciós politika következményei miatt jelentős terület kiesik a gazdálkodásból, de több kockázat is felmerül:

Mekkora területen, és egyáltalán be tudják-e takarítani a termést a harcok és a munkaerőhiány miatt?

A kb 15 millió hektáros vetésterület a felére csökkenhet a háború miatt. A 6,5 millió hektáron elvetett őszi búza betakarítható területe 4 millió hektár köré az eddig 5,4 millió hektáros kukoricatermés 3 millióra, az olajos magvak esetén ez a kb 9 millióról is kevesebb, mint a felére csökkenhet.

Hogyan lesz lehetséges az áruexport, hogyan alakulnak az árak? A szállítás nagyrészt tengeri úton történik, de a kikötőket beaknázták, a közutak és hidak megrongálódtak a harcokban, az üzemenyag ellátás akadozik és az ára is nőtt.

A kínálati hiány akár 22% al is növelheti nemzetközi szinten az élelmiszer és takarmány árakat,- ez pedig a továbbiakban az állattenyésztés csökkenését és újabb hiányokat, áremelkedéseket generál. A hiányhoz az idei aszály, és a műtrágya hiány is hozzájárul, mert ez megmutatkozik majd a terméshozamokban.

A minisztérium ugyan a termelés fokozására szólította fel a gazdákat, de a kivitelezés kétséges.

Az ukrán termények kiesését az EU úgy próbálja kompenzálni, hogy, több egy 12 millió eurós növénytermesztési programot indítottak Írországban, hektáronkénti 400 Euró támogatást adva a gazdáknak. Ez visszatérést mutat ahhoz  a „háborús talajművelési” programhoz, amit utoljára a II.vh idején alkalmaztak. Emellett, a várakozások alapján, Brüsszel lehetővé teheti, hogy a tagországok az ökológiai okokból parlagon hagyott területeken állati takarmánynövényeket termesszenek a területpihentetési program keretében, amely kiegészítésére a nemzeti kormányok további támogatásokat is jóváhagyhatnak a kínálat bővítésére és a költségek leszorítására.

  Milyen hatása lehet a háborúnak Magyarország élelmiszeriparára?

Az elmúlt években a magyar agrártermelés nőtt, a behozatal csökkent. A hazai temelés jó esetben fedezi a szükségleteket, de idén az aszály nálunk is csökkentette a hozamokat. Az írekhez hasonló plusz támogatást nálunk nem kapnak a gazdák. A kormány a gabonaexport korlátozásával vagy tilalmával, állami felvásárlással igyekszik úrrá lenni a helyzeten.Orbán a legutóbbi Fidesz frakcióülésen az EU- szankciók év végi befejezésének követeléséről beszélt, ami hatalmas pálfordulatot jelent az eddigiekhez képest, hiszen Magyarország csak a gáz és olaj szakciókat vétózta meg, a többit mind elfogadta a kormány! 

Forrás: https://farmpolicynews.illinois.edu/2022/03/planted-acres-in-ukraine-could-fall-by-half/

 
 


Archívum

Naptár
<< December / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 136881
30 nap: 4906
24 óra: 118